14-Xalqaro «Isitish, ventilyatsiya, havoni isitish va sovutish, suv ta`minoti, santexnika, basseynlar, atrof-muhitni muhofaza qilish texnologiyalari, muqobil energiya manbalari – Aquatherm® Tashkent 2026" ko’rgazmasi

6 - 8 oktabr 2026, O`zekspomarkaz MKK / Toshkent, O`zbekiston

Yangiliklar

O`zbekistonda ovqatlanishning yangi qoidalari paydo bo`ladi

2026 yil 1 yanvardan boshlab O`zbekistonda atrof-muhitga salbiy ta`sirini kamaytirishga qaratilgan umumiy ovqatlanish korxonalariga yangi talablar kuchga kirdi. Ushbu chora-tadbirlar Vazirlar Mahkamasining 16 sentyabrdagi qarori bilan tasdiqlangan "Satiq iste`mol qilish" davlat dasturining bir qismidir.

Yangi qoidalarga ko`ra, shamollatish va havo filtratsiyasi uchun maxsus uskunalar o`rnatish uchun barcha kafe va restoranlar talab qilinadi. Oziq-ovqatlar ochiq olovda tayyorlangan, masalan gaz, ko`mir yoki o`tin kabi tayyorlangan muassasalarga alohida e`tibor qaratiladi. Ular uchun hidlar va ifloslantiruvchi moddalar assortimenti majburiy o`rnatilishi majburiy bo`ladi.

Bundan tashqari, 2026 yil 1 iyuldan boshlab markazlashtirilgan kanalizatsiya tizimiga ulanish uchun barcha umumiy ovqatlanish korxonalari fittilarni o`rnatishga majbur bo`ladi. Ularni har oyda tozalash uchun muassasalar egalari talab qilinadi. Ushbu chora-tadbirlar kanalizatsiya tizimiga moy va yog`li chiqindilarni kiritishni kamaytirish uchun mo`ljallangan.

Hukumat, shuningdek, texnik xususiyatlariga qarab kir yuvish sovuni yoki hayvonlar uchun ozuqa ishlab chiqarish uchun chiqindilarni qayta ishlashni rag`batlantiradi.

Ushbu yangilik 2026-2030 uchun mo`ljallangan mamlakatda oziq-ovqat xavfsizligini ta`minlash uchun katta-o`lchamdagi tashabbusning bir qismidir. Oziq-ovqat dasturini saqlash dasturi, shuningdek, oziq-ovqat chiqindilarini kamaytirish, shu jumladan to`ylarni haddan tashqari iste`mol qilish ko`pincha kuzatiladigan mahsulotlar va boshqa oilaviy tadbirlarni kuchaytirish bo`yicha tadbirlarni o`z ichiga oladi.

Dastur doirasida qishloq xo`jaligida oziq-ovqat chiqindilarini kompostlash orqali olingan o`g`itlardan foydalanishni kengaytirish rejalashtirilgan. Buning uchun rivojlangan mamlakatlar tajribasi asosida kompostni o`tkazish bo`yicha ko`rsatmalar fermerlar uchun ishlab chiqiladi va seminarlar tashkil etiladi.

Birlashgan Millatlar Tashkilotining (FAO) oziq-ovqat va qishloq xo`jaligini tashkil etishga ko`ra, har yili dunyoda barcha oziq-ovqat mahsulotlarining uchdan bir qismi o`chib tashlanadi.

Manba